In acest an se anunta in continuare scaderi de preturi la apartamente in marile orase. Analistii spun ca se vor majora impozitele pe proprietati.
Romanii cu bani care asteapta de mai bine de doi ani preturi foarte mici pe piata imobiliara pot sa-si faca planuri de cumparare: evaluatorii preconizeaza scaderea in continuare a preturilor apartamentelor, mai ales a celor vechi.
Aceasta este una din concluziile analizei pietei imobiliare pe anul 2009 realizate de compania de evaluare Darian DRS si comunicata la solicitarea Gandul, studiu realizat pe baza preturilor de tranzactionare din 29 de orase.
“Preturile la apartamentele vechi vor scadea in continuare, una din cauzele imediate fiind eliminarea subventiilor la caldura. In aceste conditii, in decursul unui an, reducerea preturilor va fi de 20-25%, iar scaderile maxime vor fi atinse exact acolo unde au avut loc cele mai mari cresteri in perioada de boom economic”, a declarat pentru Gandul Adrian Crivii, directorul general al companiei. Sansele cumparatorilor de a profita de aceste reduceri sunt insa destul de mici, mai ales ca accesul populatiei la credite ramane redus, iar puterea de cumparare s-a micsorat continuu. “Cererea solvabila va fi din ce in ce mai mica, iar tranzactiile vor scadea in continuare”, adauga Crivii. Cat despre posibilitatea majorarii taxelor si impozitelor, el crede ca cel mai tarziu de la 1 ianuarie 2011, romanii vor plati mai mult, inclusiv pentru impozitele pe proprietate.
Cum va arata piata imobiliara in 2010 in Bucuresti?
Pentru acest an, realizatorii analizei se asteapta ca preturile proprietatilor sa scada in continuare in Bucuresti. “Desi cererea se mentine la un nivel crescut, piata vede putine tranzactii in 2010”, se arata in studiul citat.
Anul trecut, apartamentele vechi din Capitala s-au ieftinit cu 39%, scadere aproape dubla fata de media nationala, de 22%. Si in cazul terenurilor, preturile vor scadea in 2010, in lipsa unor tranzactii semnificative care sa revigoreze sectorul. In 2009, preturile terenurilor din centrul Bucurestiului s-au redus cu 25-30% fata de 2008, cu scaderi de 60-70% in zonele semicentrale si periferice.